Arnhem

Arnhem , Duitse Arnheim, gemeente (gemeente), Oost-Nederland, aan de noordelijke oever van de rivier de Neder-Rijn (Neder Rijn). Eventueel de site van de Romeinse nederzetting van Arenacum, werd voor het eerst vermeld in 893. Gecharterd en in 1233 door Otto II, graaf van Gelre, versterkt toetrad het de Hanze in 1443. Als de residentie van de hertogen van Gelre, was het vaak aangevallen door hun Bourgondische rivalen en 1543 vangst van Charles V, die het de zetel van de Raad van Gelderland maakte. Het werd onder der Verenigde Nederlanden in 1585, en het volgende jaar Sir Philip Sidney, Engels dichter, staatsman en militair, stierf daar na gewond in de slag bij Zutphen. In beslag genomen en ontmanteld door de Fransen in 1672, was Arnhem refortified in de 18e eeuw alleen te vallen opnieuw aan de Fransen in 1793. Bezet door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, was het het voorwerp van een heroïsche maar mislukte poging van de Britse en Poolse luchtlandingstroepen teneinde de Rhine bruggen in September 1944. Een Brits oorlogsmonument, begraafplaats en museum in de voorstad van Oosterbeek herdenking van de slag.

Arnhem is een toeristisch centrum en een industriële stad. Industrieën zijn de metallurgie, de scheepsbouw en de vervaardiging van textiel, lederwaren, elektrische apparatuur en chemicaliën.

Bekende bezienswaardigheden zijn een stadhuis (ca. 1540), de rooms-katholieke kerk van St. Walburgis (1422), de 15de-eeuwse protestantse Grote Kerk (St. Eusebius) en het moderne provinciale overheid huis. De stad heeft een gemeentelijk museum en het aquarium en vissen vijvers van de Vereniging Nederland voor verbetering van de Heide zijn in Park Sonsbeek. Het openluchtmuseum van Nederland (1912), Nationaal Park de Hoge Veluwe, Zuidelijke Veluwezoom Nationaal Park en het Rijksmuseum Kröller-Müller (één van de grootste kunstcollecties in Nederland) zijn in de buurt. Pop. (schatting 2007) Mun., 142,569; stedelijke agglome., 348,395.

De beste bedrijven, speciaal voor u geselecteerd

Arnhem"Arnhem"
Arnhem"Arnhem"
Arnhem"Arnhem"
Arnhem"Arnhem"

Meer foto's uit arnhem