Alkmaar

Alkmaar, gemeente (gemeente), noordwesten Nederland. Het ligt langs de Noord Holland kanaal, 6 km (10 km) ten oosten van de Noordzee.

De Engelse missionarissen Willibrord en Adalbert gepredikt christendom in de wijk in de 8e eeuw. Een vissersdorp in de 10e eeuw, Alkmaar (eventueel wat betekent "alle marsh," "alle zee," "alle meer," of "Alk meer") kreeg stadsrechten in 1254 en was de hoofdstad van Kennemerland, een vroege bezit van de graven van Holland. Het geplunderd werd door de Friezen in 1132 en opnieuw door een gecombineerde kracht van Friezen en Gelderlanders in 1517. Alkmaar werd een belangrijk handelscentrum na 1564, toen de omliggende moerassen werden teruggevorderd. De stad doorstaan met succes een Spaanse belegering in 1573 tot een symbool van Nederlandse verzet (herdacht door een monument in Victorie Park). Onder de Conventie van Alkmaar (1799) teruggetrokken een Russisch-Britse leger uit Nederland na een mislukte campagne om de Bataafse Republiek omver te werpen.

Een centrum van de markt voor vee, zuivelproducten en groenten, de stad is ook een toeristisch centrum bekend om zijn vrijdag kaasmarkt (Kaasmarkt), van April tot oktober gehouden. Alkmaar van fabrikanten zijn meubels, kleding, papier en kerkorgels. De meest opvallende bezienswaardigheden zijn de Waag (1582, herbouwd vanaf een 14e-eeuwse kapel), met een carillon toren en kerk van St. Lawrence (1470–1520), met een van de oudste organen in Nederland (1511). Andere historische gebouwen zijn het stadhuis (1520), de 16e-eeuwse Sonoy Hof en verschillende hofjes. Pop. (schatting 2007) 94,174.

De beste bedrijven, speciaal voor u geselecteerd

Meer kenmerken van Alkmaar:
Alkmaar"Alkmaar"
Alkmaar"Alkmaar"
Alkmaar"Alkmaar"
Alkmaar"Alkmaar"

Meer foto's uit alkmaar